czwartek, 6 czerwca 2019

Wiosenna zupa z zielonymi szparagami





Warto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu.
Spróbujcie :)



Przygotowanie:

0,5 kg zielonych szparagów
3 marchewki
por
pęczek posiekanego koperku
korzeń pietruszki
udko kurczaka
50g ryżu
 1/2 cebuli
pęczek lubczyku (nie jest konieczny)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 listki laurowe+ 4 ziela angielskie
sól+ pieprz






Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym  (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z pietruszką.
Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka (szparagi wkładamy na 8 minut przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości.
Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem.
Kurczaka wyjmujemy i  dzielimy na mniejsze porcje, które dorzucamy do zupy.

Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz