Szaszłyki z halloumi i warzywami

Drukuj
08.06.2019   Magda

Sezon grillowy w pełni, ale nie zawsze pogoda dopisuje by go rozpalić. Dlatego przetestowałam czy tak pyszne wege szaszłyki można zrobić w piekarniku i ta sztuczka świetnie się udała. Brakuje dymnego aromatu, ale smak składników wynagradza ten mały szkopuł. Ser halloumi po zagrzaniu delikatnie skrzypi pod zębami, a warzywa są cudownie słodkie i soczyste. W deszczowe dni spokojnie do zrobienia w piekarniku, a w słoneczne do wrzucenia na tackę i grilla.

Składniki (na 8 szaszłyków):

  • 500g sera halloumi
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • mała cukinia
  • około 20 pomidorków koktajlowych

Na marynatę:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili

 

Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. 

 

Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły się marynatą i odstawiamy na godzinę.

 

Nagrzewamy piekarnik na 220°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.

 

Składniki szaszłyków nabijamy na długie patyki – minimum 2 kawałki sera na szaszłyk, przełożone warzywami. Szaszłyki układamy w niewielkich odstępach na blaszce, z wierzchu polewamy pozostałą marynatą.

 

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmieniamy program na opcję grill i pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując aby się nie spaliły – to zależy od mocy piekarnika.

 

Gotowe szaszłyki od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.