Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 6 czerwca 2019

Tarta czekoladowa z borówką


Słodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika!





Forma do tarty 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
7 dag cukru
1 łyżeczka  cukru waniliowego 
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietany kremówki 30%
20 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu

Dodatkowo:
15-20 dag borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać  zimne pokrojone masło, zagnieść szybko aż będzie jednolite.

Wylepić  spód i boki natłuszczonej formy do tarty, ponakłuwać  widelcem,  przykryć  papierem do pieczenia, wsypać  suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążyć aby nie było wybrzuszeń , piec w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec jeszcze spód  przez 5 minut. 
Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić.


Nadzienie:
Żelatynę wsypać do miseczki zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia.

180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić  z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum,  dodać napęczniałą  żelatynę.
 Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić .


Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać  borówką i zostawić  na całą noc w lodówce.

Kilka minut przed podaniem tartę  wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej.


Słodkich wypieków!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj