X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Żeberka duszone z cebulą

Są tu fani żeberek? Ja podnoszę obie ręce, bo uwielbiam, zarówno wieprzowe jak i wołowe. Dobrze zrobione żeberka to kruche, soczyste mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. Dzisiaj mam dla Was żeberka duszone z cebulą. Prosty i szybki w wykonaniu przepis. Jedynie marynowanie zajmie Wam chwilkę, ale jak nie macie czasu to kilka godzin w marynacie żeberkom wystarczy. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały. 

Żeberka duszone z cebulą

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych lub np. wołowych
  • 3 ząbki czosnku 
  • Kawałek imbiru 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • Sól i pieprz
  • 3 cebule 
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Krok 1:

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, następnie zdejmij z nich błonę ze spodniej strony.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj starty na tarce czosnek i imbir, sos sojowy, olej, 1 łyżeczkę soli i pieprzu. 

Krok 3:

Żeberka zostaw na 24 h w marynacie.

Krok 4:

Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp krążkami cebuli, następnie podlej wodą.

Krok 5:

Zapiekaj 3h 180°C pod folią. Na koniec zdejmij sreberko i piecz przez 30 minut w 200°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również