Bardzo dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem lub miodem. 

chałka

Wykonanie ciasta drożdżowego – do kubka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Tylko nie gorące bo zabijecie drożdże. Przykryć i postawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko, dodać roztopione masło razem z cukrem, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, letnią wodę, sól. Wszystko dokładnie ugnieść jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to podsypać mąką. To widać kiedy ciasto jest perfekcyjne, nie klei się do rąk i da się formować.  Włożyć ciasto do miski lekko naoliwionej i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia.

chałka

Wykonanie ciasta w thermomix 

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki na chałkę oprócz rodzynek, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał
  • zostawić do wyrośnięcia
  • wyjąć ciasto na stolnicę. Dodać rodzynki i już rękoma wmieszać je w ciasto.
  • Podzielić ciasto na trzy równe części. Zapleść warkocz, wykonanie jak niżej

Drugie wyrabianie – do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i ponownie zagnieść, ale już nie tak mocno. Podzielić ciasto na trzy równe części. Uformować z każdej części wałek o grubości 2 cm. Następnie zwinąć ciasto w warkocz, zlepiając końcówki.

Ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką płócienną. Posmarować chałkę rozmąconym jajkiem i obsypać makiem lub czarnuszką.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-35 minut. Chałka musi wyrosnąć i się zarumienić. Oczywiście upiec 🙂

Smacznego