Składniki
- 5 jaj "L"
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
Opis dania
Ciasto biszkoptowe charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia, a cały sekret wyrośnięcia biszkopta tkwi w odpowiednio ubitych/napowietrzonych białkach. Niektóre receptury zalecają ubicie białek na początku i wymieszanie jej z innymi składnikami, inne zaś nakazują dodanie białek na samym końcu. Zrobienie dobrego biszkopta, odpowiednio wyrośniętego nie jest skomplikowane, wystarczy bowiem wyczuć odpowiedni poziom ubicia białek.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na klasyczny biszkopt z 5 jaj, bez dodatku proszku do pieczenia. Proporcje, które podane są w przepisie można przygotować w standardowych rozmiarów, prostokątnej blaszce do pieczenia, bądź w tortownicy.
Rozmiary:
– blaszka standardowa (prostokątna 36x25x6 cm) – biszkopt z tego przepisu wyrośnie na około 4-5 cm (doskonały do podziału na 2 blaty),
– tortownica 25 cm – biszkopt wyrośnie na około 5-7 cm (podzielny na nawet 3-4 blaty).
Przygotowanie
1 Gotowe | Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami (najlepiej łyżka po łyżce jak na bezę) dodawać cukier. Gdy cukier w całości się rozpuści (tj. nie będzie widoczny i wyczuwalny pod palcem), do masy dodać żółtka. |
2 Gotowe | Ubijać mikserem przez około minutę. Do masy dodać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną, nie ubijać mikserem, tylko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto mieszać przez około 30 sekund, okrężnymi ruchami (od dołu miski, do góry). |
3 Gotowe | Blaszkę delikatnie natłuścić (spód i ranty), spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto biszkoptowe i wyrównać. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec około 40 minut do zarumienienia i suchego patyczka. |
4 Gotowe | Gdy biszkopt będzie już upieczony, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika należy go upuścić z około 30 cm na podłogę (oczywiście w blaszce i nie do góry nogami!). Biszkopt pozostawić w blaszce do wystudzenia. Po wystudzeniu boki biszkopta oddzielić od rantów nożykiem, wyciągnąć z formy i podzielić na blaty. Moja Babcia zawsze mówiła, że zrzucenie biszkopta czy sernika na podłogę "wystraszy" ciasto i ciasto nie opadnie. :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Robię 2 raz jest super 🙂
👍😊
ile dodać kakao, żeby zrobić biszkopt czekoladowy?
1 łyżkę kakao ciemnego.
Ale tę 1 łyżkę trzeba odjąć od mąki pszennej – czyli od 3/4 szkl. mąki odjąć 1 łyżkę i zamienić na kakao. 🙂
Próbujemy mam nadzieję że wyjdzie
Wreszcie znalazłam przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia ☺️ wypróbuję go podczas pieczenia na tort urodzinowy dla córki . Mam nadzieję że wyjdzie….? 🤗
Super, też mam nadzieję, że się uda 🙂
W końcu przepis bez proszku do pieczenia. I to szanuje pani Joanno!
Zrobić idealny biszkopt to prawdziwa sztuka 🙂
To prawda 🙂