Ogórki małosolne kimchi

zielone-ogorki-w-sloiku

Na straganach pojawiły się już zgrabne gruntowe ogórki. Takie pyszne, małe, jędrne i chrupiące, które idealnie nadają się na małosolne. W związku z tym dziś mam dla Was bardzo oryginalny przepis na ogórki małosolne z dodatkiem świeżego imbiru, kolendry i płatków chili, które w  smaku przypominają bardzo modne ostatnio kimchi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kimchi - co to jest?


Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskie składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek,ale można je tez przygotować z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia papryczek chili.
Natomiast zanim przejdę do podania wam przepisu na ogórki chciałam tylko wspomnieć o bardzo ważnej roli kiszonek w naszej codziennej diecie. Kiszenie to nic innego jak proces fermentacji, prowadzony przez bakterie fermentacji mlekowej. Są to zdrowe bakterie, które znajdują się w produktach mlecznych, takich jak kwasie mleko, jogurt czy kefir, le ich naturalnym środowiskiem są także rośliny (warzywa i owoce), a co za tym idzie tak zwane kiszonki. Warto pamiętać, że produkty fermentowane są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają żywe kultury bakterii wytwarzające kwas mlekowy, korzystnie działające na układ immunologiczny. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy i otyłości. Stymulują odnowę flory bakteryjnej, zwiększają przyswajalność żelaza i wapnia oraz zawierają błonnik. Podwyższają poziom witamin z grupy B w organizmie i dostarczają takich witamin jak A,C,E, K i PP.
Co można kisić? Oczywiście najbardziej popularne u nas produkty to kapusta i ogórki. Natomiast pyszne są też kiszone rzodkiewki, pomidory, kalafior, marchewka, cebula, grzyby, czosnek czy botwina. Wszystkie te warzywa fermentuje się dokładnie tak samo, jak ogórki, więc nie bójcie się zrobić różnych warzywnych kiszonek w domu.
A teraz kiedy już wicie, jak zdrowe i przydatne dla naszego organizmu są fermentowane produkty zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki małosolne kimchi, którymi zainspirował mnie Tomek Magiczny Składnik. Natomiast jeśli zostawicie ogórki nieco dłużej w słoiku, niż to przewiduje przepis, pięknie się ukiszą.


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na ogórkowe przetwory:


Ogórki małosolne kimchi


Ogórki małosolne kimchi

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 2,5 kg małych ogórków
  • 2,5 litra wody
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 cm kawałek imbiru
  • kilka baldachimów kopru
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 1/2 pęczka kolendry




Wykonanie:
Ogórki płuczemy, odcinamy końcówki. Jeśli ogórki nie są bardzo małe kroimy je na mniejsze części. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na ćwiartki. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kolendrę dosyć grubo siekamy.
Wszystkie składniki, zaczynając od ogórków układamy warstwami w słoiku, tak aby wszystko było równomiernie rozmieszczone.
Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ważne, aby wszystkie produkty znajdowały się pod wodą.
Po dwóch dniach ogórki powinny być gotowe, w zależności od tego w jakiej temperaturze jest otoczenie. Im cieplej, tym szybciej się ukiszą.




Komentarze