Nuggetsy to fajny pomysł na zjedzenie całego kalafiora na raz. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha chrupiących kawałków kalafiora. Ciężko się od nich oderwać.
Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Im świeższe tym lepsze.
Ilość porcji: duża blacha
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
- kalafiora – 1 główka
- mąka pszenna – ½ szklanki
- mleko – ¾ szklanki – może być również roślinne
- wędzona papryka – 1 łyżeczka
- garam masala – 1 łyżeczka
- płatki kukurydziane – 2 szklanki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź i pozwól mu wystygnąć.
Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Mąkę wymieszaj z przyprawami i mlekiem do powstania gładkiego ciasta.
Płatki kukurydziane zblenduj na proszek.
Kawałki kalafiora maczaj w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Nuggetsy powinny być ładnie przypieczone. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 800 kcal | 40% |
Tłuszcz | 7 g | 10% |
Węglowodany | 170 g | 65% |
Białko | 38 g | 76% |
Błonnik | 26 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
2 thoughts on “Pieczone nuggetsy z kalafiora”