Site Overlay

Pieczone nuggetsy z kalafiora

Nuggetsy to fajny pomysł na zjedzenie całego kalafiora na raz. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha chrupiących kawałków kalafiora. Ciężko się od nich oderwać.
Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Im świeższe tym lepsze.

Ilość porcji: duża blacha
Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • kalafiora – 1 główka
  • mąka pszenna – ½ szklanki
  • mleko – ¾ szklanki – może być również roślinne
  • wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • garam masala – 1 łyżeczka
  • płatki kukurydziane – 2 szklanki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź i pozwól mu wystygnąć.
Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu.
Mąkę wymieszaj z przyprawami i mlekiem do powstania gładkiego ciasta.
Płatki kukurydziane zblenduj na proszek.
Kawałki kalafiora maczaj w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Nuggetsy powinny być ładnie przypieczone. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna800 kcal40%
Tłuszcz7 g10%
Węglowodany170 g65%
Białko38 g76%
Błonnik26 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Pieczone nuggetsy z kalafiora

 

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

2 thoughts on “Pieczone nuggetsy z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *