czwartek, 6 czerwca 2019

Gulasz jagnięcy z miętą i kaszą gryczaną

Jagnięcina to bardzo zdrowe mięso ale trzeba dobrze je przyprawić aby smakowała obłędnie.
Tak właśnie jest przyprawione mięso w moim gulaszu.
Danie jest przepyszne i polecam gorąco do wypróbowania.
Zachęciłam? no to gotujemy.
Jagnięcy gulasz z miętą.



Składniki:

  • 450 g mięsa z jagnięciny w kawałkach
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kasza gryczana do podania
  • ogórki konserwowe do podania


Przygotowanie gulaszu:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  • Posiekałam czosnek.
  • Umyłam i osuszyłam mięso - ja miała już w kawałkach, jeśli macie cały kawałek wystarczy pokroić mięso w dużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek - ok. 3 minut, a potem dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Na patelnię wlałam teraz mleko kokosowe, bulion i gotowałam 5 minut.
  • Do wywaru dodałam teraz kawałki mięsa i gotowałam aż mięso zmiękło - ok. godziny.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Posypałam gulasz posiekaną miętą, zagotowałam i koniec.
  • Podałam z kaszą gryczaną niepaloną i ogórkiem konserwowym.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Łęczyca

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger