surówka z młodej kapusty z majonezem
Sałatka Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem

Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – to nasza kolejna, z wielu, propozycji na pyszną i szybką surówkę do obiadu lub grilla.  Jeśli lubicie sałatki o wyraźnym, ostrzejszym smaku, to koniecznie wypróbujcie ten przepis z młodą kapustą w roli głównej.

Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – Składniki:

Składniki na surówkę z młodej kapusty:

  • pół małej główki młodej kapusty – ok. 400 g
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 średnia marchewka – ok. 100 g
  • pół małej cebuli – ok. 30 g
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 duże gałązki szczypioru – ok. 20-30 g (w zależności jak ostry smak surówki chcecie uzyskać)

Składniki na sos do surówki z młodej kapusty:

  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

surówka z młodej kapusty z musztardą

Przepis na surówkę z młodej kapusty i szczypiorku:

  1. Kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Następnie umyć ją, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście. Poszatkowaną kapustę posypać solą (ok. 1/4 łyżeczki), przemieszać i odstawić na ok. 20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać nadmiar płynu.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
  4. Szczypiorek i natkę pietruszki również drobno posiekać.
  5. Przygotować sos: w tym celu w miseczce wymieszać ze sobą na jednolitą masę 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej i 1 łyżeczkę musztardy francuskiej, sok z cytryny, oliwę oraz cukier.
  6. Do dużej miski wrzucić młodą kapustę, marchewkę i cebulkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Połączyć wszystkie składniki sosu i dodać do surówki, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze sałatkę do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!

Po więcej smacznych i prostych przepisów z młodą kapustą zapraszam tutaj: młoda kapusta przepisy

surówka z młodej kapusty ze szczypiorkiem

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here