poniedziałek, 3 czerwca 2019

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą

Cześć! Dziś tym razem pyszną przekąskę ma dla Was Sławek. Zobaczcie co można pysznego wyczarować z boczku, cebulki, mozzarelli i ciasta francuskiego!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą

Składniki:
  • ok. 200g boczku wędzonego
  • 1 bardzo duża cebula – ok. 220g
  • ok. 250g sera mozzarella
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
  • 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 200stC na mniej więcej 20min. Ślimaczki można podawać z sosem czosnkowym.









SMACZNEGO!

Pozdrawiamy,
Sławek, Janina, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz