LODY WANILIOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CIASTECZKAMI / MOJA PIERWSZA MASZYNA DO LODÓW ( UNOLD 48845 )

Są takie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie.

Ukochany, kremowy sernik, szarlotka z kruszonką, tarta czekoladowa, no i lody.

To właśnie lodom poświęcę dzisiejszy wpis, a Was zapraszam na przepyszną lodową ucztę.

Gdy od marki UNOLD dostałam propozycję przetestowania kolejnego sprzętu ( pewnie pamiętacie, jak kilka miesięcy temu testowałam genialne urządzenie do robienia pancakes – tutaj ) – nie zastanawiałam się ani chwili.

Zwłaszcza, że miała to być maszyna do lodów – a takiego sprzętu ani w domu nie miałam, ani nigdy z takiego sprzętu nie korzystałam.

Nie wiedziałam jakiego dokładnie sprzętu się spodziewać – obstawiałam klasyczną maszynę do lodów, z wyjmowaną misą, którą trzeba chłodzić 12 godzin w zamrażarce – sprzęt jaki dotychczas widywałam na sklepowych półkach.

Ku mojemu zaskoczeni kurier zjawił się z ciężkim, dużym, solidnie zapakowanym pudłem.

A w nim sprzęt – automat do lodów  model 48845 UNOLD.

 

Sprzęt ciężki, o klasycznym eleganckim wyglądzie pasującym do każdej kuchni i solidnej budowie.

Misa o pojemności 2 l, obudowa ze stali nierdzewnej, elektroniczny wyświetlacz umożliwiający wybór programów i regulację czasu. 

Jeszcze w tym samym dniu przystąpiłam do pierwszych testów!

Na pierwszy ogień wypróbowałam lody WANILIOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CIASTECZKAMI – bo to połączenie wręcz idealne przywodzące mi na myśl mojej ostatnie wakacje!

LODY WANILIOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CIASTECZKAMI

SKŁADNIKI:

* mleko tłuste – 300 ml

*  śmietana 36% – 300 ml

* biała czekolada – 150 g

* cukier puder – 50 g

* wanilia ziarna/ekstrakt – 1 łyżeczka

* kruche ciasteczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzewamy z wanilią, cukrem pudrem i białą czekoladą – nie gotujemy, biała czekolada ma się tylko rozpuścić ( łatwiej będzie jeśli ją posiekamy! ).

Do całkowicie wystudzonej masy dodajemy ubitą na puch zimną śmietanę, delikatnie mieszamy.

Do suchej ( absolutnie nie trzeba mrozić misy wcześniej ) wlewamy całość i uruchamiamy program do mrożenia i mieszania – czyli do robienia lodów.

Sprzęt ma jeszcze 2 inne funkcje – samo mieszanie albo samo chłodzenie.

Odgórnie czas ustawiony jest na 60 minut – taki zostawiamy.

W trakcie robienia lodów możemy zatrzymać urządzenie, by np. dodać składniki – potem uruchamiamy tym samym guzikiem.

Kiedy masa jest już gęsta i kremowa dodajemy posiekane, kruche ciasteczka i jeszcze mieszamy – czas robienia lodów zależy od składników i od ich ilości.

Moje były gotowe po 50 minutach.

Idealnie zimne i idealnie kremowe – część zjedliśmy natychmiast, a część zamroziliśmy na później.

Niebo w gębie!

Drugim wypróbowanym przeze mnie smakiem była TRUSKAWKA – lody bardziej sorbetowe niż śmietanowe ze względu na dużą ilość truskawek, a mniejszą ilość śmietany.

Wykorzystałam truskawki mrożone – genialny pomysł!

LODY TRUSKAWKOWE

SKŁADNIKI:

* śmietana 36% – 200 ml

* mleko tłuste – 150 ml

* truskawki ( mrożone ) – 350 g

* cukier – 80 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Truskawki siekamy na drobno, wkładamy do misy, zalewamy śmietana i mlekiem, dodajemy cukier, uruchamiamy.

W trakcie ucierania możemy dodać np. kawałki czekolady!

Po ok. 45 minutach lody gotowe!

PODSUMOWUJĄC:

Automat do lodów to jedno z tych urządzeń, o których kiedyś myślałam „po co mi to” albo „za chwilę mi się znudzi”.

Teraz już wiem jak bardzo się myliłam!

Jest to urządzenie, które zajęło w mojej kuchni zaszczytne miejsce i zarazem urządzenie z którego będę regularnie korzystać ( i korzystam! ).

Lody, sorbety, jogurtowe kremy i mrożone shake jak w popularnej sieciówce – teraz to wszystko mam w zasięgu ręki!

I dodatkowo ze swoich, wiadomego pochodzenia składników!

Urządzenie pozwala na przygotowywanie mrożonych deserów bez ograniczeń – ograniczać może nas tylko i wyłączenie nasza wyobraźnia!

Moja koleżanka już zamówiła sobie lody z gorgonzolą, gruszką i orzechami!

Podejmuję wyzwanie!

Jestem szczerze zachwycona sprzętem! 

Z całego serca dziękuję marce UNOLD za możliwość współpracy!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Majka
    6 czerwca 2019 at 22:31

    Posiadam maszynę tej marki od roku, używaliśmy jej intensywnie przez całe wakacje, przetestowaliśmy przeróżne lody i będziemy dalej to robić. Istotna jest dla mnie pojemność misy, dzięki temu cała moja rodzina może skosztować świeżutkich lodów. Dziś otworzyłam tegoroczny sezon na lody, powstały z Twojego przepisu – truskawkowe z dodatkiem czekolady. Wprost pochłonięte 🙂

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 czerwca 2019 at 23:00

      Super!!! Strasznie miło mi to słyszeć! U mnie też maszyna działa na pełnych obrotach od kilku upalnych dni!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress