piątek, 26 października 2018

Krokieciki ziemniaczane

Krokieciki ziemniaczane  mega pyszne, delikatne w środku i lekko chrupiące zwierzchu. Proste składniki które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Fajne jako przekąska ,świetnie sprawdzą się na imprezie podane z różnymi sosami lub jako dodatek do obiadu.



500 gram ugotowanych ziemniaków
1łyżka śmietany lub jogurtu
100 gram startego żółtego sera
2 łyżki mąki pszennej plus trochę do podsypania
sól, pieprz
olej do smażenia


Ziemniaki ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na pure.



Dodajemy śmietanę lub jogurt,mąkę,ser żółty i przyprawy


Wszystko mieszamy następnie krótko wyrabiamy masę lekko podsypując mąką (tak jak na kopytka) ciasto zbieramy w kulę


Kroimy na połowę i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 3/4 cm.


Następnie dzielimy  na mniejsze kawałki.


Z każdego kawałka formujemy krokieciki o średnicy ok. 2 cm.



Tak przygotowane krokieciki smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, bardzo delikatnie obracając.


Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz