czwartek, 17 stycznia 2019

Babka z sercem

Smaczna i efektowna babka idealna do kawki czy herbatki.
Wprawdzie potrzeba trochę czasu aby ją przygotować,ale warto !!!




2 razy po 200 g margaryny
2 razy po 300 g mąki
2 razy po 4 jajka
2 razy po 150 g cukru
2 razy po 100 ml. mleka
2 razy po 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
barwnik spożywczy
dowolny aromat

Aby uzyskać taki efekt pieczemy dwie babki jedną z dodatkiem barwnika.

Margarynę ucieramy z cukrem na gładką,puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka. 
Mąkę mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i solą ,dodajemy partiami do utartej masy na przemian dolewając mleko.
 Na koniec dodajemy aromat i barwnik,barwnik dodajemy stopniowo do uzyskania oczekiwanego koloru.. Przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.Pieczemy ok.50/55 minut
 na 180 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż lekko przestygnie,następnie wyciągamy z formy i całkowicie studzimy.
Wystudzoną babkę kroimy na grubsze plastry i wycinamy foremką serca.

Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika.

Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były całkowicie przykryte jasnym ciastem. Ponownie pieczemy 180 stopni ok.50 minut.

Ps.
Po wycięciu serc zostanie nam trochę ciasta (odpadu) możemy pokruszyć i wykorzystać do innych wypieków np. do dekoracji.
(Można również zamrozić)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz