wtorek, 22 stycznia 2019

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Krucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem.



4 porcje
4 plastry karkówki
4 łyżki oleju
sól,
 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki czosnku granulowanego

600 gramów kiszonej kapusty
1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pół łyżeczki kminku
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu

Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy wegetą, kminkiem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki.

Mięso układamy na kapuście kiszonej obok siebie, wlewamy wodę lub bulio
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około1 i pół godziny. Długość pieczenia zależy od mięsa i jego grubości 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, dalej pieczemy aby karkówka się lekko przyrumieniła.
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Takiego przepisu szukałam. Dzięki, wygląda to pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj to upichcę i si e odezwę
    rybka

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrzebuje zrobić dużą porcję tego dania. Czy mogę je upiec w blaszce, czy może mi się przypali kapustą jeśli będę piekła w blaszce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie piekłam nigdy na blaszce ale może dać odrobinę więcej wody i zaglądać co się dzieje. Albo może obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję jeszcze suszonych śliwek Ania gotuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna propozycja, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja karkówkę obtocze w mące i obsmarzam. Układam na kapuście i też jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń