niedziela, 24 lutego 2019

Szaszłyki drobiowe w marynacie musztardowej

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z dodatkiem miodu. Kruche i delikatne.To fajny sposób na  urozmaicenie obiadu z wykorzystaniem fileta z kurczaka. Do przygotowania w piekarniku, na patelni.Świetnie sprawdzą się w okresie grillowym.
ok.600 gram fileta z kurczaka
2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
2 czubate łyżki majonezu
3 łyżeczki miodu
sól
Patyczki do szaszłyków 20 cm.

Składniki na marynatę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski.
Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Zamarynowane mięso mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę.
 Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok.20 minut.
Jeżeli przygotowujemy na patelni to patelnię smarujemy tłuszczem, wkładamy szaszłyki, dodajemy pozostałą marynatę i smażymy na średnim ogniu ok. 6/7 minut z każdej strony.
Idealne w sezonie grillowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz