piątek, 12 kwietnia 2019

Kolorowe jajka faszerowane

Lubię jak na Wielkanocnym stole jest kolorowo i wiosennie. Zarazem cenię sobie tradycję i jajka faszerowane to obowiązkowa potrawa której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem pojawią się naturalnie barwione jajka w soku z buraka i kurkumie.
12 porcji

6 jajek
1 szklanka soku z buraka
1 szklanka gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kurkumy

Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.
Szykujemy dwie miski do jednej wlewamy sok z buraka do drugiej wlewamy wodę z kurkumą. do każdej wkładamy po trzy jajka i odkładamy na kilka godzin do lodówki.Jajka w kurkumie należy co jakiś czas zamieszać.
Po tym czasie jajka opłukać i przekroić na połowę wydrążyć żółtka dodać łyżkę masła, łyżkę majonezu oraz odrobinę drobno posiekanej zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz