niedziela, 14 kwietnia 2019

Kapsalon

Kapsalon podbija ostatnio internety. To Holenderskie danie typu fast food składające się z frytek, kurczaka zapieczonego z serem z dodatkiem świeżych warzyw a to wszystko podane z sosem czosnkowym.
Na 3 porcje
4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu
450 gram fileta z kurczaka lub udka z kurczaka bez skóry i kości
150/200 gram sera żółtego
pół dużej główki sałaty lodowej
15 pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek zielony
opcjonalnie 1 cebulka czerwona
sos czosnkowy
opcjonalnie keczup
3 aluminiowe male foremki/ keksówki do zapiekania

Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski na frytki, następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor.
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Ser zetrzeć na tarce.
Warzywa pokroić, sałatę w kostkę, pomidorki na połowę, ogórka w półplasterki i cebulę w piórka.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do foremek przekładamy upieczone frytki, na frytki usmażonego kurczaka i starty ser.
Zapiekamy do momentu aż ser się roztopi.
Polać opcjonalnie keczupem lub sosem czosnkowym.
Ułożyć pokrojone warzywa i polać sosem czosnkowym.
SMACZNEGO 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz