poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Kofty z mięsa mielonego

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami . Co oznacza wielkie grillowanie ♨️.Jeżeli szukacie czegoś niebanalnego a zarazem prostego do przygotowania mam dla was propozycję na pyszne kofty z mięsa mielonego , mix aromatycznych przypraw sprawi że mięso będzie aromatyczne lekko pikantne i niebanalne ,do tego koniecznie surówka z młodej kapusty i macie mega pyszne danie grillowe 
na 5 porcji
500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.)
1 średnia cebula
sól
pół łyżeczki pieprz cayenne 
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście
1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
1 pęczek zielonej pietruszki ok.5 łyżek
1 duży ząbek czosnku
pół szklanki wody lub bulionu
5 patyczków do szaszłyków

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, wodę lub bulion oraz startą na tarce cebulę i czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę .
Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie formujemy podłużne klopsy i spłaszczamy tak na grubość 1 cm.
Nabijamy po środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu.

Ps. Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie .
Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz