poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Pikantny sos do mięs grillowanych

Sos który będzie idealnym dodatkiem do dań z grilla.

100 gram cebuli
100 gram papryki czerwonej
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku
2 łyżeczki mieszanki przyprawowej curry
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
1 szklanka keczupu 250 ml
1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju

Cebulę i paprykę drobno siekamy
Do garnka dajemy olej dodajemy cebulę zeszklić, następnie dodać paprykę całość dusić ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.Dodajemy keczup, przyprawy i wodę,gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Jeżeli nie lubicie mocno pikantnych potraw to zmniejszamy ilość pieprzu cayenne lub chili albo całkowicie pomijamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz