sobota, 1 czerwca 2019

Tęczowy sernik na zimno.

   Na dzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :)
      jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo dziecięcy :)
Polecam zwłaszcza na gorące dni, szybki nie jest ale bardzo prosty.



Składniki na blaszkę 28cm:

- 1kg sera z wiaderka
- 200g śmietanki 30%
- 200g cukru pudru (lub do smaku)
- galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa, przeźroczysta
- 400g jagód lub borówek
- 100g malin (do serka z galaretką truskawkową, tu powinny być truskawki ale moje dzieci nie mogą truskawek dlatego zastąpiłam je malinami)
- 200g brzoskwiń z puszki
- kilka truskawek





Sposób wykonania:

Blaszkę 28cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą,
Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki,



każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników,



dzielimy na 5 równych porcji, u mnie wyszło po ok 250g każda porcja, wstawiamy podzielone porcje do lodówki bo każdą warstwę sernika robimy kolejno a to trochę trwa :)
połowę galaretki wiśniowej rozrabiamy z 50ml wrzątku, dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby wlać do porcji sera przez sitko, oczywiście jak już będzie zimna, mieszamy dokładnie ser z galaretką i wylewamy na spód z borówek,






wstawiamy do lodówki, drugą połowę galaretki wiśniowej rozrabiamy z 250ml wrzątku, jak zacznie tężeć wylewamy na warstwę serową, ponownie do lodówki, i tak kolejno robimy z kolejnymi kolorami, do każdej porcji serowej warstwy możemy dodać pokrojone owoce np. do truskawkowej truskawki, do wiśniowej wiśnie, tak naprawdę to od naszej wyobraźni zależy jak będzie wyglądał ten serniczek.
Pamiętajmy aby nie rozrabiać za szybko galaretek bo nam stężeją i nie rozmieszamy ich z serem, najlepiej robić to jak już wiemy, że poprzednia warstwa zastygła na tyle, że możemy bezpiecznie na nią wyłożyć kolejną warstwę.
Na koniec układamy na wierzchu owoce i zalewamy tężejącą galaretką w kolorze przeźroczystym.



Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc i...Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz