KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA


KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA

 

Zapraszam do zrobienia prostego, szybkiego i niezwykle smacznego kremu z ziemniaka z dodatkiem włoskiej szynki. 

Składniki
  • bulion warzywny 800 ml.
  • obrane ziemniaki 1 kg
  • bazylia, tymianek wedle uznania
  • olej rzepakowy 20 ml.
  • sól do smaku
  • prosciutto di parma 80 g
Sposób wykonania

Obrane ziemniaki obtaczamy w oleju z ziołami wedle uznania i solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku. Dodajemy do bulionu i miksujemy na gładką masę. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę przez 3-4 minuty na stronę. 

Wykończenie dania

Wylewamy 3 łyżki kremu i wykładamy na środek pokrojoną w małe plastry szynkę. Opcjonalnie doprawiamy czarnym pieprzem.