Zakładanie zielnika w kuchni – porady i inspiracje

Świeże zioła potrafią odmienić oblicze i smak każdej potrawy. Całe szczęście ich uprawa może być skuteczna, a przede wszystkim przyjemna nawet bez przydomowego ogrodu. Zamiennikiem warzywniaka jest zielnik, który można założyć w kuchni. Zapewni on stały dostęp do świeżych ziół, a w dodatku będzie świetnym elementem dekoracji wnętrza.

Zielnik w kuchni – jak go zaplanować?

Zakładanie zielnika w kuchni rozpoczynamy od wyboru miejsca. Dobrym stanowiskiem dla ziół jest parapet, który zapewni roślinom odpowiednio dużo promieni słonecznych, niezbędnych do rozwoju. Zielnik możemy również zorganizować na ścianie. Wystarczy zamontować półki, na których ustawimy pojemniki z roślinami. Ciekawym rozwiązaniem jest uprawa w ziół w specjalnych donicach, które można zawiesić do góry nogami np. nad blatem kuchennym lub wyspą, bez obawy o sypiącą się z nich ziemię.   

Zioła najlepiej umieścić w nieco głębszych pojemnikach niż te, w których zazwyczaj są sprzedawane. Będą mieć dzięki temu lepsze warunki do wzrostu. Do uprawy ziół możemy wykorzystać gotowe donice dostępne w sklepach ogrodniczych i marketach. Ciekawiej jednak będzie wyglądał zielnik wykonany z drewnianych skrzyneczek, glinianych pojemników czy nawet słoików. Im bardziej oryginalnie ozdobimy wybrane naczynie, tym lepiej będzie się prezentował nasz kuchenny ogródek.

Sadzenie ziół

Ziemia, której użyjemy do założenia zielnika w kuchni powinna mieć odczyn zasadowy bądź obojętny i charakteryzować się dobrą przepuszczalnością. Można dodać do niej kompost, aby dodatkowo ją użyźnić. Pojemnik, w którym znajdą się nasze zioła należy wcześniej odpowiednio przygotować, wykładając na dno warstwę drenażową, która zapewni prawidłowe odprowadzenie wody. Do jej wykonania zastosować można drobne kamyczki lub żwir, ale najlepiej postawić na sprawdzony keramzyt.

Najprostszym sposobem na założenie zielnika jest zakup sadzonek i przeniesienie ich do przeznaczonego im pojemnika. Można również zdecydować się na nasiona i uprawiać rośliny “od zera”, jednak wymaga to już trochę więcej wiedzy i doświadczenia z zakresu ogrodnictwa. Ważną kwestią jest dopasowanie ziół w ramach jednego pojemnika. Zioła, które lubią dużą ilość światła nie powinny rosnąć wraz z tymi, które wolą zacienione miejsca. Najlepiej sadzić je tak, by obok siebie rozwijały się rośliny o zbliżonych wymaganiach.

Wybór ziół do kuchennego zielnika

To, jakie zioła znajdą się w naszym kuchennym zielniku zależy tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji. Niemniej, do grupy najpopularniejszych należą mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra oraz cząber. Każde z nich ma zupełnie inny smak i zapach oraz odmienne właściwości prozdrowotne.

Mięta

Mięta to w wielu domach nieodzowny element ogrodu ziołowego. Napar przyrządzony z jej liści ceniony jest zwłaszcza w przypadku problemów z trawieniem. Jej orzeźwiający, słodkawy smak doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. W upalne dni sprawdzi się jako dodatek do wody z lodem i cytryną lub owocowych sorbetów.

Rozmaryn

Rozmaryn jest ziołem o mocnym, zdecydowanym aromacie, dlatego najczęściej używa się go do różnego rodzaju mięs – wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, ale także drobiu czy ryb. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, szczególnie ziemniakami. Zawiera w sobie sporo antyoksydantów, które są podstawą zdrowego układu krążenia.

Bazylia

Podstawowa przyprawa do sporządzenia większości dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej. Doskonale łączy się z dojrzałymi pomidorami, świeżą mozzarellą oraz dobrej jakości oliwą. Spożycie bazylii podobno poprawia samopoczucie i zmniejsza stres.

Kolendra

Kolendra ceniona jest szczególnie w kuchni orientalnej, doskonale sprawdza się w towarzystwie curry. Wyglądem przypomina pietruszkę, jednak jej dość specyficzny smak i zapach zdecydowanie ją od niej wyróżnia. Kolendra od wieków stosowana jest również w medycynie, jako lek na dolegliwości żołądkowe.

Pietruszka

W domowych warunkach uprawia się naciowa odmianę pietruszki. Używana jest jako dodatek do zup, sosów, sałatek czy jajek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przez co zaleca się jej spożywanie w celu zwiększenia naturalnej odporności organizmu.

Autorem wpisu jest Łukasz z redakcji bloga Fixly.pl

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *