poniedziałek, 3 czerwca 2019

KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Te małe mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietany 18%
pół szklanki śmietany słodkiej 30%
pęczek koperku
sól, pieprz
bulion drobiowy- 3 szklanki
mąka - 2 łyżki
Koperek siekamy.
Wykonanie:
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy bułkę tartą, oraz 3 łyżki posiekanego koperku, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 
Bulion zagotowujemy, wrzucamy resztę posiekanego koperku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący bulion wrzucamy usmażone klopsiki, podgotowujemy razem ok 5 minut. Dodajemy słodką śmietankę. 
W szklance śmietanę 18%  hartujemy gorącym bulionem, dodajemy mąkę wymieszaną z 3 łyżkami zimnej  wody, mieszamy i wlewamy do garnka z pulpecikami, mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy do zawrzenia. Podajemy z ziemniakami lub makaronem, polewamy sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz