sobota, 1 czerwca 2019

Kostka alpejska

Zapraszam kochani na meeeega słodkie ciasto dla prawdziwych łasuchów :-) 



Składniki(blaszka 23/33):
Biszkopt:
jajka 4 szt,
kakao 2 łyżki,
mąka pszenna 0,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa:
suche beziki 200 g,
masa kajmakowa z puszki 510 g,
masło 300 g,
kawa proszek 1 łyżeczka,

bita śmietana:
śmietanka 36% 640 ml,
żelatyna 1 łyżka,
cukier puder 1-2 łyżki,
zimna woda do pokrycia żelatyny,

do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
woda gorąca ok 0,5 szklanki,

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
czekolada mleczna 50 g,

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie lśniąca piana. Dodajemy po jednym żółtku. W osobnej misce przesiewamy suche składniki. Dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kajmakową. Dodajemy kawę w proszku i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone beziki i mieszamy łyżką do połączenia. 
Z biszkopta delikatnie zeskrobujemy powstałą podczas pieczenia skorupkę. Nasączamy go ostygniętą kawą rozpuszczalną. Następnie biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki oraz przygotowaną masą.
Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietanki cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę. Smacznego :)

3 komentarze: