Printfriendly

Jajecznica z wędzonym łososiem


jajecznica z lososiem

Na sobotnie śniadanie przygotowałam bardzo proste, ale niezwykle smaczne danie - jajecznicę z wędzonym łososiem. Łosoś nieodzownie kojarzy się ze Szkocją, jest to jeden z narodowych produktów tego niewielkiego kraju i jest bardzo smaczny. Jajecznica to oczywiście nic skomplikowanego, jednak po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem śmietany, co sprawiło że stała się ona niezwykle kremowa. Zdecydowanie polecam to proste, ale jakże pyszne śniadanie. 



jajecznica po szkocku


Jajecznica z wędzonym łososiem



Składniki - porcja dla 1 osoby: 


  • 2-3 jajka w zależności od wielkości
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1-2 plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości)
  • kawałek masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do przybrania


jajecznica z lososiem

Jak zrobić jajecznicę z łososiem? 


Jajka wbić do miseczki, dodać łyżeczkę śmietany, doprawić sporą ilością pieprzu i niewielką ilością soli (łosoś jest słony). Jajka roztrzepać widelcem, aby połączyły się ze śmietaną.
Pod grillem w piekarniku położyć plastry łososia i delikatnie go podgrzać. 
Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajko, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Gdy jajecznica jest prawie gotowa  dodać drugą łyżeczkę śmietany, zamieszać i zdjąć z ognia.
Jajecznicę nałożyć na ciepły talerz, obok położyć plastry podgrzanego łososia. Jajecznicę przybrać drobno pokrojonym szczypiorkiem i natychmiast podawać z ulubionym pieczywem - może to być świeży chleb lub bułka, tost, lub tak jak u mnie ciasteczka owsiane - oatcakes.

szkocka jajecznica

Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger