niedziela, 2 czerwca 2019

SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI


Swojski, treściwy obiad dla całej rodziny: zapiekanka makaronowa z boczkiem, kiełbaską, cebulą, pieczarkami, czerwonĄ fasolą, czosnkiem i przyprawami. Do dietetycznych dań na pewno nie należy, ale jest przepyszna, wystarczy, aby nakarmić całą, głodną rodzinę 😉 A jeśli zostanie jeszcze porcja, to zapiekanka odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. 
Jeśli nie będziecie mieli w lodÓwce wszystkich składników, zawsze możecie pokombinować i dodać swoje ulubione dodatki - zapiekanka może smakować za każdym razem troszkę inaczej. 
Bardzo rzadko używam w piekarniku funkcji termoobiegu, ale z racji tego, że testuję nowy piekarnik Electrolux serii 700 SenseCook EOE7C31X, postanowiłam przygotować również dania pieczone z termoobiegiem -  makaron blyskawicznie się zapiekł, a ser na wierzchu roztopił się i zrumienił równomiernie, nic się nie przypaliło. Może wreszcie się przekonam do termoobiegu , kto wie... ? :)


SKŁADNIKI:

  • 400 g makaronu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku
  • 4 kiełbaski śląskie (około 400 - 450 g)
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • 120 g tartego żółtego sera
  • odrobina masła do wysmarowania formy


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę i boczek pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną  w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, sol i pieprz do maku. Przesmaż całość jeszcze jakieś 5 minut. 
Teraz dodaj makaron i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalej śmietanką ,a wierzch posyp tartym serem. Piecz całość około 20 minut. Gotowe! Smacznego!

Piekarnik Electrolux jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:

Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK)




Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP