Uwielbiam marynować marchewkę w różnych przyprawach. Jej słodycz nabiera wtedy ciekawych aromatów. Tym razem przyrządziłam ją na ostro. Intensywność pikanterii możemy regulować sobie przez czas marynowania. Wystarczy godzina, by nabrały ciekawego smaku, ale możemy także przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. A podałam je na nowych waflach ryżowych z kaszą gryczaną Sonko. W towarzystwie gotowanych jajek takie kanapki stanowiły pyszne śniadanie. Polecam :)
- 2 opakowania wafli superfoods ryżowych z kaszą gryczaną Sonko
- 3 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
marchewki marynowane na ostro:
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 0/5 łyżeczki soli
- ok. 10 papryczek chili (świeżych lub z zalewy)
Obrane marchewki kroimy w cienkie plasterki.
Solimy je i zalewamy oliwą oraz sokiem z cytryny.
Dodajemy papryczki, częściowo w całości, częściowo posiekane.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Jajka gotujemy wg uznania, na półmiękko lub na twardo.
Marchewki, wraz z pokrojonym jajkiem podajemy na waflach.
Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy