PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ

Na dzisiejszy obiad planowałam zrobić mięso mielone, tylko nie miałam na nie zupełnie pomysłu. Po chwili namysłu doszłam do wniosku, że dawno nie robiłam pizzy. I tu postanowiłam wykorzystać mielone. Pizza wyszła rewelacyjna, na cienkim drożdżowym cieście. Pyszna, sycąca, aromatyczna, z dużą ilością mięsa i sera. Polecam i Wam na obiad lub kolację, a także jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi :)



Składniki na ciasto do pizzy:
* 350 g mąki pszennej
* 200 ml letniej wody
* 5 g suszonych drożdży
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 płaska łyżeczka soli
* szczypta cukru

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże, cukier, wlać letnią wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10- 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać drewnianą łyżką, ponownie zakryć ścierką i odstawić na jakieś 20 minut. 
Po tym czasie ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką nie dłużej niż 2 minuty. Podzielić je na pół, z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło średnicy około 24 cm.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na farsz:
* 400 g mięsa mielonego wieprzowego
* około 5-6 większych pieczarek
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech)
* sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku
* olej do smażenia mięsa
* ok. 200 g startego sera żółtego

Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso mielone rozdrabniając je drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia mięsa dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Kiedy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość chwilę poddusić.

Na spód pizzy posypać odrobinę sera, wyłożyć farsz, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25 minut.






2 komentarze:

  1. Witam. Super przepis, jutro zamierzam wypróbować zamieszczony przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
    Do kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
    Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)