czwartek, 30 maja 2019

Ciasto na zimno z jogurtów greckich, masą budyniową i galaretką z truskawkami


Uwielbiam truskawki - mogłabym je jeść na śniadanie, obiad czy też kolację 😍 W związku z tym, że już w warzywniakach pojawiły się polskie truskawki (słodko-kwaśne) postanowiłam przygotować ciasto na zimno - trójkolorowe, nie za słodkie i nieco "odchudzone". Poniższe ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowej - przygotowanej na bazie budyniu śmietankowego oraz gorzkiego kakao, białej - z jogurtów greckich i czerwonej - galaretki malinowej z połówkami świeżych truskawek. 


Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:

czekoladowa warstwa
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym z cukrem (każdy budyń na 0,5 l mleka)
1/2 kostki masła (100 g)
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
90 g herbatników, np. pełnoziarnistych

biała warstwa
2 opakowania jogurtu greckiego (łącznie 800 g)
2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków
odrobina soku z cytryny
5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wrzącej wody
90 g biszkoptów

do dekoracji
2 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki wrzącej wody
0,5 kg świeżych truskawek
odrobina soku z cytryny


Na samym początku galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Pozostawić do schłodzenia. Następnie przygotować budyń: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać posiekane masło i zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną oraz gorzkie kakao. Do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie i całość chwile gotować (cały czas mieszając!). Masę zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć herbatniki i zalać je ciepłym budyniem. Od razu na budyniu ułożyć biszkopty. Następnie zabrać się za przygotowanie białej masy: jogurty przełożyć do miski, dodać cukier, odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką. Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki oraz delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Na stężonej białej masie ułożyć połówki truskawek. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schłodzić!). 

Etapy przygotowywania budyniu czekoladowego

Składanie ciasta: warstwa herbatników, budyń czekoladowy, warstwa biszkoptów

Masa z jogurtów greckich, świeże truskawki i galaretka






Pomysł na przepis STĄD

1 komentarz: