Żeberka pieczone w młodej kapuście

Aromatyczne i soczyste żeberka pieczone na młodej kapuście, pyszny wiosenny obiad na niedzielę

Składniki:

  • około 1 i 1/2 kg żeberek
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny



Przygotowanie:

Młodą kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa dajemy na spód naczynia żaroodpornego, dolewamy 1/2 szklanki wody. Żeberka nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Mięso układamy na kapuście.



Żeberka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. 30 min. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczone żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!