Bajgle – zdecydowanie mam do nich słabość . Są zarumienione z zewnątrz i mięciutkie w środku. Często mylone z obwarzankami, które są skręcone z dwóch kawałków ciasta i większe. Myślę, że warto znać tę różnicę
. W tym trudnym czasie, szczególnie polecam domowe wypieki, które choć na chwilę pozwolą oderwać myśli i przygotować coś niezwykle pysznego.
Bajgle
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 324kcal
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 7 g drożdży suchych
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo
- 1 żółtko
- sezam/mak/czarnuszka (do posypania)
Instrukcja
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami.
- Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 równych części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka zrób dziurkę na środku.
- Zagotuj wodę, zanurz w niej każdego bajgla na 20 sekund, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
- Ułóż bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek bajgli włóż metalową rurkę lub kieliszek posmarowany olejem (ja użyłam gotowych form).
- Żółtko jajka wymieszaj z 2 łyżkami wody i posmaruj nim bajgle, a następnie posyp sezamem, makiem lub czarnuszką.
- Włóż bajgle do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Wyjmij bajgle i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij rurki lub kieliszki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 324 | Białko: 6,5 | Węglowodany: 41,5 | Tłuszcze: 5,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz