2.6.19

Owsiane crumble z rabarbarem i malinami


Kapelusz.
Maki.
Działka.


Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby wyczarować prosty i przede wszystkim smaczny deser. Owoce pod kruszonką brzmią banalnie, ale jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do kruszonki (mąka razowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :)


Składniki na 2 porcje:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 garście mrożonych malin
  • 2 łyżeczki cukru
Kruszonka:
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 20 g płatków owsianych
  • 60 g mąki orkiszowej
  • garść płatków migdałowych 

Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości kawałki. Rozdzielić pomiędzy kokilki. Na wierzchu rozłożyć maliny. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru. Składniki kruszonki ze sobą zagnieść i rozłożyć ją na owoce. Na końcu deser posypać płatkami migdałowymi. Crumble piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen