Filety rybne smażone w panierce

Filety rybne smażone w panierce

 

 

 

PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE

Składniki na filety rybne smażone w panierce:

filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej odmrożonego)

sól

pieprz

mąka

bułka tarta

1-2 jajka

olej

 

Jak zrobić filety rybne smażone w panierce

Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

By ryba się udała musi być sucha!

Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron.

W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę, na trzeci wysypujemy bułkę tartą.

Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy, olej kokosowy, masło z dodatkiem oleju.

Ryby obtaczamy w mące, potem w jajku i w bułce tartej, układamy na dobrze rozgrzanym (!) tłuszczu i smażymy na złoto z obu stron.

Nie wrzucamy na patelnię zbyt dużo kawałków ryby bo drastycznie obniżamy temperaturę i ryby zamiast się smażyć, puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni.

Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia!