Sałatka z kuskusem i wędzonym pstrągiem

Bardzo fajna i smaczna propozycja na szybką sałatkę. Poza głównym składnikiem jakim jest kuskus mamy tutaj jeszcze wędzonego pstrąga, pomidory i cebulkę dymkę, która doskonale zaostrza całość.

Taką sałatkę z powodzeniem możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy, tym bardziej, że po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsza.

Pierwotnie sałatka ta miała być jedynie z dodatkiem czosnkowej oliwy z cytryną, kiedy jednak jej spróbowałam pomyślałam, że nie ma się co oszukiwać – uwielbiam sałatki z dodatkiem majonezu, dodałam go więc ze 2 duże łyżki. Moim zdaniem sałatka w takiej wersji smakuje idealnie.

  • 300 g kuskusu
  • około 2 szkl. bulionu
  • 250 g wędzonego pstrąga
  • 5 pomidorów
  • 3 cebulki dymki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • majonez kielecki – opcjonalnie

Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. „Przeczesujemy” kaszę widelcem.

Pstrąga dzielimy na mniejsze części.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je wrzącą wodą, po czym zdejmujemy z nich skórkę. Gniazda nasienne usuwamy. Miąższ kroimy w kostkę.

Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Obrany czosnek siekamy drobno. Rozcieramy z solą.

Sok cytrynowy łączymy z oliwą. Dodajemy czosnek z solą. Doprawiamy pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Dodatkowo można dodać 2-3 łyżki majonezu (opcjonalnie).