Drożdżowe z rabarbarem

Składniki:
– 2 1/2  szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1/2 szklanki oleju
– 5 dag świeżych drożdży
– 4 sztuki dużego rabarbaru
– szczypta soli
– tłuszcz do wysmarowania foremki o wymiarach 25 x 30 cm
Kruszonka
– 1 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 20 dag masła

Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać  pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko i roztrzepane jajka oraz olej i sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny, aby wyrosło.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić,

Print Friendly, PDF & Email