środa, 29 maja 2019

Tort Truskawkowy Obłoczek

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też zapraszam na lekki tort śmietanowo- truskawkowy. Tort wspaniale wygląda i smakuje. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 ½ szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
1 łyżka octu,
½ łyżki proszku do pieczenia,
Masa truskawkowa:
300 ml śmietany 30%,
150g serka mascarpone,
1 śmietan fix,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
200g truskawek,
Masa śmietanowo -trukawkowa:
300 ml śmietany 30%,
1 śmietan fix,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
300g truskawek,
kolorowa posypka do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę o boku 25cm, lub formę w kształcie serca wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki i tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem.
3. Masa śmietanowo- truskawkowa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier i śmietan fix. Mieszam. Na końcu wlewam tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Masą smaruję wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Dodatkowo tort dekoruję świeżymi truskawkami i kolorową posypką.  

1 komentarz: