wtorek, 28 maja 2019

Tort śmietanowy z truskawkami


Kochani, chciałam podzielić się z Wami przepisem na tort, który upiekłam dla mojej rodziny na dzień mamy.
Delikatny biszkopt, przełożony nie za słodką  masą z dodatkiem pysznych, aromatycznych truskawek.

Biszkopt składniki:
 5 jajek   
0,5 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet, wymieszać.
Białka ubić na sztywno dodając w międzyczasie cukier.
Do ubitych białek dodać żółtka wymieszane z proszkiem i octem, wymieszać delikatnie do połączenia. Do masy wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać już ręcznie.
Dno tortownicy ( 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia boków niczym nie smarować, przełożyć masę i piec biszkopt w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką.
Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień.

Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki
Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki.

 Masa:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka śmietan-fixu dla stabilizacji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować, podzielić na dwie części do jednej dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki. Wymieszać łyżką, sok lekko zabarwi śmietanę.

Przygotowanie:
Biszkopt przeciąć na trzy blaty.
Pierwszy blat ułożyć na paterze ( zawsze układam górną część biszkoptu jako pierwszy „skórką” do dołu) nasączyć biszkopt i posmarować cienką warstwą konfitury. Na to wyłożyć połowę śmietany z truskawkami, przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność.
Czyli nasączyć, posmarować konfiturą na nią nałożyć resztę masy z truskawkami.
Ostatni blat również nasączyć i posmarować i tą posmarowaną stroną przyłożyć do poprzedniej masy.
Na ( czystą) górę oraz boki wyłożyć część masy bez owoców, dowolnie udekorować.
 U mnie masa śmietanowa, owoce oraz serduszka z galaretki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy biszkopt przejdzie smakami.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz