30 maja

Ciasteczka amarantusowe

Ciasteczka są pyszne i delikatnie, przez dodatek banana nie są chrupiące ale idealnie mokre. Są świetną alternatywą dla popołudniowej przekąski, w wersji o wiele zdrowszej, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możemy zrobić je według własnych upodobań dodając kokos, czy inne bakalie albo słodząc miodem, nie dość ze nadamy im wyraźniejszego smaku to jeszcze staną się naprawdę chrupiące.


Składniki ok 15 ciastek:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 łyżkę oleju rzepakowego;
1 jajko
1 banan
50 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy 




Przygotowanie:
Jajko dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Banana rozgniatamy widelcem na talerzu.
Dodajemy do miski jajko, amarantus, banan. skórka z pomarańczy, olej.
Całość dokładnie mieszamy lub wyrabiamy dłonią.
Z masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika 10 minut.
Pozostawiamy na blaszce do przestygnięcia, a następnie za pomocą szpatułki odklejamy ciasteczka od papieru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger