Czekoladowo-waniliowy sernik z nerkowców

29 maja 2019

To już mój drugi sernik w wegańskim wydaniu, który przygotowałam na bazie orzechów nerkowca. Pierwszy był naprawdę pyszny (przepis tutaj), ale ten jeszcze bardziej przeszedł moje oczekiwania. Nernik, czyli właśnie odpowiednik tradycyjnego sernika jest bardzo prosty do przygotowania, jedynie potrzeba trochę czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w zamrażarce. Jednak warto czekać, bo smak jest genialny! Namoczone, a następnie zmiksowane nerkowce tworzą niezwykle kremową masę, która wraz z daktylowym spodem tworzy przepyszny duet.


Krem "serowy":
  • 200 g nerkowców (Dukatki.pl)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50 g musu kokosowego
  • 50 g erytrytolu (Dukatki.pl)
  • 150 ml napoju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki wanilii (Dukatki.pl)
  • 1 łyżka kakao 
Spód:

Przygotowanie:
  1. Nerkowce przełóż do miski, zalej zimną wodą i mocz przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby zmiękły. Kolejno odcedź je z wody i zmiksuj ze wszystkimi pozostałymi składnikami w malakserze. 
  3. Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spój przygotowaną masą.
  4. Teraz zmiksuj/zblenduj odcedzone z wody nerkowce wraz z pozostałymi składnikami, czyli sokiem z cytryny, musem kokosowym, erytrytolem, wanilią i napojem roślinnym. 
  5. Powstały krem podziel na dwie części. Jedną wylej od razu na spód, a drugą wymieszaj z kakao i wylej na wierzch. 
  6. Ciasto wstaw do zamrażalnika na około 2-3 godziny, aby stężało i nie sprawiało problemów podczas krojenia. Przed spożyciem wyciągnij 30 minut wcześniej, aby odtajało. Wierzch możesz dodatkowo ozdobić owocami i posiekanymi orzechami. 

Wartości odżywcze całego ciasta:
energia: 2403 kcal
białko: 55,5 g
tłuszcze: 139 g
węglowodany: 299 g
błonnik: 31 g

1 komentarz