środa, 29 maja 2019

Roladki z kurczaka w boczku z szynką i serem z sosem beszamelowo koperkowym

Sos do tego mięsa wyszedł fenomenalny – aromatyczny i kremowy. Smakuje czosnkiem, koperkiem i suszonymi pomidorami.  Roladki z kurczaka wypełniłam ciągnącym serem i smaczną wędliną. Całe danie stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad!




500 g fileta z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa do kurczaka
7 plastrów żółtego sera
7 plastrów polędwicy wiśniowej
100 g wędzonego surowego boczku
10 pieczarek
Sos beszamelowo koperkowy:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki ryżowej
700 ml mleka 3,2%
2 łyżki koperku
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany

Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy  plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie.
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, często mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta ponownie podlewamy mlekiem. Pod koniec dodajemy suszone pomidory z czosnkiem, koperek, sól i pieprz. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso aby ładnie zarumienił się wierzch.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz