Risotto to możemy przygotowywać przez cały rok. Zmieniają się jedynie składniki jakie dodajemy do ryżu. Latem są to pachnące i miękkie pomidory, jesienią dynia, zimą buraki, a wiosną szparagi. Cytryna i mięta dodają fajnego orzeźwienia, a dzięki dodatkowi masła i parmezanu risotto nabiera cudownej, gładkiej konsystencji.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut
Składniki:
- ryż arborio – pół szklanki
- szparagi – 200g
- cytryna – 1 sztuka
- bulion warzywny – 500-700ml
- cebula – 1 sztuka
- parmezan – 30g
- mięta – 4 listki
- masło – 20g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj szparagi pokrojone na mniejsze kawałki i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj suchy ryż. Wymieszaj całość. Dodawaj powoli bulion małymi porcjami czekając, aż poprzednią część wchłonie ryż. Często mieszaj sprawdzając miękkość ryżu.
Kiedy ryż będzie miękki i lekko klejący dodaj skórkę otartą z cytryny, posiekaną miętę, masło i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i podawaj.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 220 kcal | 11% |
Tłuszcz | 10 g | 14% |
Węglowodany | 24 g | 9% |
Białko | 6 g | 12% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
1 thought on “Risotto ze szparagami i miętą”