Site Overlay

Risotto ze szparagami i miętą

Risotto to możemy przygotowywać przez cały rok. Zmieniają się jedynie składniki jakie dodajemy do ryżu. Latem są to pachnące i miękkie pomidory, jesienią dynia, zimą buraki, a wiosną szparagi. Cytryna i mięta dodają fajnego orzeźwienia, a dzięki dodatkowi masła i parmezanu risotto nabiera cudownej, gładkiej konsystencji.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 30-45 minut

Składniki:

  • ryż arborio – pół szklanki
  • szparagi – 200g
  • cytryna – 1 sztuka
  • bulion warzywny – 500-700ml
  • cebula – 1 sztuka
  • parmezan – 30g
  • mięta – 4 listki
  • masło – 20g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj szparagi pokrojone na mniejsze kawałki i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj suchy ryż. Wymieszaj całość. Dodawaj powoli bulion małymi porcjami czekając, aż poprzednią część wchłonie ryż. Często mieszaj sprawdzając miękkość ryżu.
Kiedy ryż będzie miękki i lekko klejący dodaj skórkę otartą z cytryny, posiekaną miętę, masło i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i podawaj.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna220 kcal11%
Tłuszcz10 g14%
Węglowodany24 g9%
Białko6 g12%
Błonnik5 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

1 thought on “Risotto ze szparagami i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *