Torcik na Dzień Matki

Na to wyjątkowe święto 💖💖💖 u mnie taki torcik.






biszkopt:
 4 jajka
 3/4 szklanki mąki tortowej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
 3/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia     

pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 truskawkowe galaretki
200 g pokrojonych truskawek
150 g borówek

ponadto:
kilkanaście truskawek
100 g borówek
1 galaretka krystaliczna
kilkanaście podłużnych biszkoptów
kilkanaście rurek waflowych 
 
poncz:
sok z połówki cytryny
1/4 szklanki wody


Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. 
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy( 25 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
 Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić tak aby powstały dwa krążki. Nasączyć je ponczem z wody i soku z cytryny.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w  500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

Przygotować okrągłą formę lub wysoki rant.
Na dole ułożyć biszkoptowy krążek,wokół ustawić na przemian biszkopty i rurki.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką,pokrojonymi truskawkami i borówkami. 
Masę wylać na biszkopt,nałożyć i docisnąć drugi biszkoptowy krążek,odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Na stężałej masie ułożyć truskawki i borówki,zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.












Komentarze

Popularne posty