Torcik na Dzień Matki
Na to wyjątkowe święto 💖💖💖 u mnie taki torcik.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
tortowej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
3/4 szklanki
cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
pianka:
500 ml śmietanki 36%
2 truskawkowe
galaretki
200 g pokrojonych
truskawek
150 g borówek
ponadto:
kilkanaście truskawek
100 g borówek
1 galaretka
krystaliczna
kilkanaście podłużnych biszkoptów
kilkanaście rurek waflowych
poncz:
sok z połówki cytryny
1/4 szklanki wody
Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia
wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy( 25 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić tak aby powstały dwa krążki. Nasączyć je ponczem z wody i soku z cytryny.
Żółtka oddzielić od białek do osobnej miseczki, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy( 25 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić tak aby powstały dwa krążki. Nasączyć je ponczem z wody i soku z cytryny.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku
i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować okrągłą formę lub wysoki rant.
Na dole ułożyć biszkoptowy krążek,wokół ustawić na przemian biszkopty i rurki.
Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką,pokrojonymi truskawkami i borówkami.
Masę wylać na biszkopt,nałożyć i docisnąć drugi biszkoptowy krążek,odstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku i
odstawić do wystygnięcia.
Na stężałej masie ułożyć truskawki i borówki,zalać
tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.