Desery Przepisy Śniadania

Zapiekane tosty francuskie

Smakołyków na Dzień Dziecka ciąg dalszy! Był deser, teraz pora na śniadanie 😉 Tym razem mam dla Was super przepis na tosty francuskie, ale w troszkę innej formie. Nasze tosty francuskie będą zapiekane w indywidualnych foremkach przez co zaoszczędzą nam troszkę czasu, który możemy spędzić z naszymi pociechami. Przepis jest bardzo prosty, więc tosty francuskie możecie robić razem z dziećmi 🙂 Na pewno ucieszą się, że mogą Wam pomóc, a przy okazji będą mieć satysfakcję z własnoręcznie przygotowanych smakołyków. Zobaczcie jakie to łatwe! 😉

Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru + 1 łyżeczka do posypania
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 kromek chleba tostowego
  • garść malin i borówek (lub innych owoców)
  • kilka łyżek masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy 2 foremki i smarujemy ich wnętrze masłem. Od kromek chleba odkrawamy brzegi. Kromki smarujemy cienką wartwą masła tylko po jednej stronie, następnie przecinamy je po skosie tworząc dwa trójkąty.
  • Układamy nasze kromki w naczyniach maślaną stroną do góry. Moje naczynia są kwadratowe, więc jedna z kromek poszła na dno, a 2 kolejne stworzyły coś na podobę kwiatu. Na środku kromek układamy połowę naszych owoców. Owoce przykrywamy kolejną kromką tak by zakryć owoce.
  • W miseczce łączymy ze sobą jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, sól oraz 2 łyżki cukru. Wylewamy naszą masę jajeczną na chleb. Wierzchnią kromkę posypujemy pozostałym cukrem. Foremki przykrywamy luźno folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe tosty francuskie dekorujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis