Szukaj na tym blogu

środa, 29 maja 2019

Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana

Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować  😊👌



Składniki:
-2 golonki z indyka
-marchew ok. 100 g
-kawałek bulwy selera ok.100 g
-1 duża cebula
-5-6 liści laurowych
-4 kulki ziela angielskiego
-4 ząbki czosnku
-gałązka lubczyku 
-1 łyżka mieszanki suszonych warzyw: marchew, natka  pietruszki, cebula, czosnek, majeranek
-sól, pieprz
ponadto: 
-1/2 opakowania mrożonej marchewki mini
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-1 łyżka masła
-1 płaska łyżeczka cukru
-1 łyżka soku z cytryny 
Golonki wcześniej wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Po czym zalać świeżą, zimną wodą tylko tyle, aby je przykryć. Dodać marchew, seler, cebulę oraz wszystkie zioła. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 2 godziny tak jak rosół czyli wywar powinien tylko pyrkać. Pół godziny przed końcem gotowania, posolić i popieprzyć wywar do smaku.
Rozgrzać w głębokim rondlu olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Włożyć marchewkę mini, dołożyć masło, cukier i podlać jedną chochelką wywaru z golonki. Kiedy marchewka jest miękka wyciągnąć z wywaru golonki, ułożyć na marchewce, wlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut. 
Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też  kiszony.
Można do takiej golonki podać osobno ulubiony sos, najlepiej gotowany na bazie wywaru z golonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz