wtorek, 28 maja 2019

Ryż smażony z udkami, marchewką i porem


Ryż smażony z udkami, marchewką oraz porem to pomysł na drugie śniadanie do pracy. Błyskawiczny do przygotowania, pożywny i bardzo smaczny. Danie przygotowałam na patelni wok, aby przyspieszyć czas smażenia poszczególnych składników 😊


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości oraz skóry)
1 szklanka surowego ryżu (200 g)
2 i 1/3 szklanki wody
4 jajka
1 por (jasna część)
1 marchewka
1/2 cebuli 
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
2-3 łyżki sosu sojowego
odrobina oliwy z oliwek

do dekoracji
posiekany szczypiorek


Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać. Mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ryż wsypać do garnka, przepłukać, zalać wodą, posolić i ugotować. Ostudzić. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać, umyć i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni, np. w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, papryczkę chili oraz pora. Smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie warzywa przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Smażyć 2-3 minuty (mięso musi być miękkie!). W  międzyczasie jajka wbić do miski, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie do woka dodać ryż, polać go sosem sojowym (1-2 łyżki), całość bardzo dokładnie wymieszać i smażyć 2 minuty. Na sam koniec wlać roztrzepane jajka. Ponownie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i smażyć jeszcze minutę (do ścięcia się jajek). Przed podaniem, ryż posypać szczypiorkiem.  

Od lewej strony przyprawianie mięsa, smażenie warzyw

Smażenie udek z kurczaka, ryżu i wygląd gotowego dania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz