Przepis ze specjalną dedykacją dla moich pacjentów. Tak! To jest dietetyczne. Grzechem teraz nie skorzystać ze szparagów, są najpyszniejsze! 

Składniki na jedną frittatę, która stanowić będzie 2 porcje:

  • 4 jaja 
  • 2 garście szpinaku 
  • 10-20 pomidorków koktajlowych 
  • 10-12 szparagów 
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub żytniej, z pełnego ziarna 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Jajka zblenduj ze szpinakiem, proszkiem do pieczenia i mąką na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego. Na jego dnia ułóż pokrojone wzdłuż, lub inaczej, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Wlej masę jajeczną i umieść frittatę w piekarnik nagrzanym do 175 stopni. Piecz zapiekankę około 20- 25 minut. Odrobinę wystudź i pokrój na mniejsze kawałki. 

Smacznego, Klaudia!


Całe danie ma:
540 kcal, 42 g białka, 24 g tłuszczu, 31,5 g węglowodanów, 13,6 g błonnika 
Jedna porcja to połowa tych wartości. 


Brak komentarzy