wtorek, 28 maja 2019

muffinki ze szparagów - szparagowe muffinki


  • 300 g zielonych zmiksowanych zielonych szparagów,
  • 300 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 20 ml śmietany 30%,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2-3 zielone szparagi


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce szparagi wymieszać z olejem, mlekiem, śmietaną, jajkami. Połączyć mąkę ze szparagami, wymieszać.
3 szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Gotować 3 minuty od zagotowania. Ostudzić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm.
Do foremek na muffinki, włożyć trochę ciasta, położyć kawałek szparaga i przykryć ciastem.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Jeść na zimno.
zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz