Bitki wieprzowe w sosie – klasyczne danie kuchni polskiej, proste do przygotowania, niezwykle smaczne.
Bitki wieprzowe w sosie można podać z ziemniakami puree albo z ulubioną kaszą czy ryżem oraz oczywiście sezonową surówką.
PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE W SOSIE
Składniki na bitki wieprzowe w sosie:
800g wieprzowiny bez kości
1 cebula
500ml bulionu
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 szt ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
olej
Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie:
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy młotkiem do mięsa. Plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron.
W garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę.
Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko ok 20 min na niedużym ogniu tak by wszystko zmiękło a smaki przeniknęły się.
Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do mięsa, zagotowujemy tak by zagęścić sos. Doprawiamy do smaku.
Wygląda bardzo apetycznie 😉
dziękuję 🙂
Bardzo fajna strona. Z niecierpliwoscia czekam na nastepny post.
Super blog! Świetne przepisy! Wszystko bardzo jasno opisane i piękne zdjęcia!
Hey, dorotasmakuje!
Bam!
See you soon.
As you read it, you begin to smile.
See you
How’s it going, dorotasmakuje?
Cudowne,apetyczne przepisy
Inspirują. 👍