Bitki wieprzowe w sosie – klasyczne danie kuchni polskiej, proste do przygotowania, niezwykle smaczne.

Bitki wieprzowe w sosie można podać z ziemniakami puree albo z ulubioną kaszą czy ryżem oraz oczywiście sezonową surówką.

 

 

PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE W SOSIE

Składniki na bitki wieprzowe w sosie:

800g wieprzowiny bez kości

1 cebula

500ml bulionu

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

sól, pieprz

1 łyżeczka oregano

2 łyżki mąki

olej

 

Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie:

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy młotkiem do mięsa. Plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron.

W garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę.

Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy wszystko ok 20 min na niedużym ogniu tak by wszystko zmiękło a smaki przeniknęły się.

Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do mięsa, zagotowujemy tak by zagęścić sos. Doprawiamy do smaku.