Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy – to pyszna i kolorowa propozycja na surówkę do obiadu lub do grilla. Super smakuje i pięknie się prezentuje.
Surówka z młodej kapusty i marchewki – Składniki:
- pół dużej główki młodej kapusty – ok. 700 g
- 3/4 łyżeczki soli (lub ciut więcej do smaku)
- 2 średnie młode marchewki – ok. 140 g
- 6 dużych rzodkiewek – ok. 150 g
- 1 średni pęczek koperku -ok. 15 g
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej – ok. 80 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na surówkę z młodej kapusty i kukurydzy:
- Dużą, młodą kapustę przekroić na pół. Następnie pozbawić ją brzydkich zewnętrznych ciemnych liści. Można też użyć jedną małą młodą kapustę – ważne, by kapusty było ok. 600-700 g. Kapustę opłukać, osuszyć i podzielić na ćwiartki. Usunąć twardy głąb, a liście drobno poszatkować. Wrzucić poszatkowaną młodą kapustę do miski, dodać około 3/4 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać płyny, które puściła.
- Na tarce o małych oczach zetrzeć obrane młode marchewki oraz rzodkiewki.
- Koperek drobno posiekać.
- Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą na marchewkę oraz rzodkiewki, 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę z młodej kapusty i ewentualnie doprawić ją jeszcze do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny wedle własnych upodobań smakowych. Smacznego!
Surówka z młodej kapusty i marchewki, z dodatkiem kukurydzy idealnie pasuje jako lekka surówka na grilla. Warto również serwować ją jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do kotletów schabowych, czy smażonych ryb.